Vesiterapia sopii kaikille terveille koirille

Erinomaista vesiterapia on nivelrikkoisille sekä leikkauksesta tai traumasta toipuville koirille. Ylipainoisen koiran laihdutuksessa vesiterapia tarjoaa turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon.

Vesiterapiaa käytetään kuntoutusmuotona tuki- ja liikuntaelinsairauksissa sekä niiden ennaltaehkäisyssä, neurologisissa ongelmissa sekä raajojen käyttämättömyysongelmien korjauksessa. Vesiterapia on toimiva kuntoutusmuoto koirille, jotka ovat toipumassa leikkauksesta. Se toimii myös konservatiivisena hoitomuotona leikkauksen sijasta esim. selkä-, nivel- tai jänneongelmista kärsiville koirille. Koira voi harjoitella vedessä turvallisesti ilman nivelten ylikuormittumisen pelkoa. Vesiterapiassa hyödynnetään veden ominaisuuksia. Veden korkeutta ja juoksumaton nopeutta sekä kallistusta voidaan säädellä. Veden nostetta, hydrostaattista painetta ja viskositeettia käytetään hyväksi harjoittelussa.

Vesiterapialla on paljon hyviä ominaisuuksia, joista koira hyötyy. Vedessä harjoittelu ylläpitää ja jopa parantaa nivelten liikkuvuutta ja lihaskuntoa sekä harjoittaa ja kehittää koiran tasapainoa – erinomaista harjoittelua nivelrikkokoirille. Harjoittelu lämpimässä vedessä lievittää jännitystä ja kipua. Vesiterapia sopii hyvin lihasvoimaa ja –kestävyyttä kehittäväksi harjoitusmuodoksi myös terveelle urheilevalle koiralle. Vesikävely on koiralle raskasta harjoitusta ja siksi harjoitusajat ovat lyhyitä.

Fysiologiset vaikutukset

Energian kulutus vedessä on erilaista kuin kuivalla. Se riippuu aktiviteetista ja sen nopeudesta, veden syvyydestä ja lämpötilasta. Esimerkiksi ihmisellä energian kulutus uidessa tietyn matkan on 4x suurempi kuin juostessa saman matkan. Hapenottokyky vedessä on matalampi kuin kuivalla maalla.
Kelluvuus vähentää ruumiinpainoa, ja tarvitaan vähemmän voimaa raajojen nostamiseen. Viskositeetti, vastus lisää energian kulutusta. Vesiterapia vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa ja laukaisee lihasjännitystä.
Harjoittelu kylmässä vedessä vaatii enemmän energiaa, vesi johtaa tehokkaasti lämpöä, toisaalta liian kylmä vesi vie tehon varsinaiselta harjoittelulta elimistön keskittyessä lihasten lämmön ylläpitämiseen. Siksi luonnonvesissä Suomessa on hankala saada aikaan tehokasta harjoittelua.

Jaa vesiterapia

Vesi on ilmaa sakeampaa eli sen viskositeetti on suurempi. Tämän takia raajan liikuttaminen on raskaampaa vedessä kuin maan päällä. Vesijumppa parantaakin hyvin lihaskuntoa ja sydämen voimaa. Vesiterapian avulla voidaan kehittää koiran voimaa sekä lihasten, sydämen ja hengityselimistön kestävyyttä, nivelten liikelaajuutta ja koko koiran notkeutta ja hyvinvointia.

Vesijuoksumatto on isokokoista akvaariota muistuttava laite, jossa vesialtaan pohjalle on asennettu juoksumatto. Juoksumaton nopeutta ja veden pinnan korkeutta sekä veden lämpötilaa säätelemällä saadaan muutettua kuntoutuksen ja harjoittelun muotoa kulloinkin sopivaksi.

Vesiterapian hyödyt:

  • mahdollistaa aktiivisen kuntoutumisen aloittamisen varhain
  • kelluvuus helpottaa vaikeiden harjoitusten suorittamista
  • veden vastus hyvää voimaharjoittelua
  • ehkäisee lihassurkastumista
  • edistää lihasmassaa, voimaa, fyysistä kuntoa, kestävyyttä
  • lisää nivelliikkuvuutta, vähentää jäykkyyttä
  • lievittää turvotusta
  • vähentää kipua nivelrikkoisissa nivelissä
  • lisää verenkiertoa ja siten edistää toipumista
  • vesi tukee koiraa ja vähentää kaatumisalttiutta

Jotkin sairaudet tai elimistön ongelmat saattavat estää vesiterapian tai ne tulee huomioida. Mikäli asia mietityttää, keskustele asiasta etukäteen.

Valmistautuminen vesiharjoitukseen

  • huolehdithan koiran puhtaudesta
  • harjaa koira tarvittaessa etukäteen (karvanlähtöaika)
  • vältä raskasta ateriaa koiralla, mielummin koira veteen nälkäisenä
  • käytä koira tarpeillaan ennen harjoittelua
  • kylmällä ilmalla ota koiralle mukaan takki tai loimi puettavaksi vesiharjoittelun päätyttyä
  • tarvittaessa ota mukaan koiran lempinamit motivointia varten. Hyviä herkkuja löytyy myös putiikistamme
  • meiltä löytyvät pyyhkeet koiraa varten, halutessasi voit toki ottaa koiralle myös oman pyyhkeen
  • ota koiralle mukaan valjaat tai leveä panta, joiden kastuminen ei haittaa

Mielenkiintoisia koiran hyvinvointia koskevia artikkeleita

kipu

Koiran kivusta
Lue artikkeli täältä

Nivelrikko

Nivelrikkosta
Lue artikkeli täältä

Koirani-on-pullukka

Lihavuudesta ja kunnosta
Lue artikkeli täältä

Vesiterapiaa

Vesiterapiasta on moneen
Lue artikkeli täältä

Mika ihmeen Cryo

Mikä ihmeen Cryo?
Lue artikkeli täältä

Ota yhteyttä tai tule paikan päälle tutustumaan!
Osoitteemme on Mannilantie 51, Järvenpää.
Katso täältä aukioloaikamme ja sijaintimme.

Haluatko pysyä ajan tasalla tarjouksista, koulutuksista ja tapahtumista? Tilaa uutiskirjeemme!

    Seuraa meitä:

    https://www.facebook.com/KoirienHyvinvointikeskus
    https://www.instagram.com/koirienhyvinvointikeskus/