Akupunktio tehoaa!

Akupunktio vaikuttaa koko kehoon

Akupunktio on yhä laajemmin käytetty hoitomuoto koirien sairauksien ja kivun tukihoidossa. Tutkimusnäyttö hoidon tehokkuudesta kasvaa kaiken aikaa. Koirilla tavanomaisimpia hoidon aiheita ovat kivun hoito, nivelrikko sekä erilaiset selkäongelmat, esimerkiksi välilevysairaudet ja spondyloosi. Lisäksi akupunktiota voidaan käyttää mm. lihasjännitysten sekä niihin liittyvien triggerpisteiden ja lihas-kalvojärjestelmän kivun laukaisemiseen, urheilukoirien kehonhuoltoon ja suorituskyvyn parantamiseen sekä seniorikoirien elämänlaadun ylläpitämiseen. Koirat hyväksyvät neulat yleensä ongelmitta, ja valtaosa koirista oppii rentoutumaan ja nauttimaan akupunktiohoidosta.

Akupunktio vaikuttaa koko kehoon monen eri mekanismin kautta. Neulan asettaminen akupisteeseen mm. stimuloi hermoja, lisää paikallista verenkiertoa ja aktivoi immuunijärjestelmää. Lisäksi akupunktio lisää useiden kehon välittäjäaineiden ja hormonien kuten esimerkiksi endorfiinin ja serotoniinin eritystä. Se vaikuttaa myös autonomiseen hermostoon, sekä aivolisäkkeen kautta koko kehon hormonitasapainoon. Kipua lievittävä vaikutus syntyy kolmella tasolla: paikallisesti pisteen ympärillä, alueellisesti saman selkäydinsegmentin hermottamalla alueella sekä systeemisesti koko kehossa.

Alustavat tutkimusnäytöt ja hoitokokemukset viittaavat siihen, että akupunktiolla voi olla paljon laajempiakin hyödyntämismahdollisuuksia. On todettu, että akupunktio vaikuttaa myös sisäelimiin niihin kulkevien refleksien ja autonomisen hermoston välityksellä sekä vaikuttamalla kehon hormonitasapainoon. Akupunktiosta on havaittu olevan hyötyä esimerkiksi monien ruoansulatuskanavan, hengityselinten sekä hormonaalisten sairauksien tukihoidossa. Sillä on havaittu myös tehoa moniin lisääntymissairauksiin sekä allergisissa sairauksissa allergiseen vasteeseen. Moni narttukoira on esimerkiksi saanut akupunktiosta apua valeraskauksiinsa.

Akupunktiohoidon vaikutusten on todettu ulottuvan pelkkien oireiden hoitamista syvällisimmiksi. Tutkimukset ovat paljastaneet esimerkiksi, että nivelrikkoa hoidettaessa akupunktio paitsi lievittää nivelrikkoon liittyvää kipua, myös vähentää tulehdusvälittäjäaineita nivelnesteessä. On siis mahdollista, että akupunktio saattaa myös hidastaa nivelrikon etenemistä.

Käytännössä akupunktiohoitoa voidaan harkita melkein minkä tahansa kroonisen sairauden tukihoidoksi. Akupunktio ei kuitenkaan koskaan korvaa lääkinnällistä hoitoa, vaan eläinlääkärin hoitoa vaativien sairauksien kanssa on aina hakeuduttava ensiksi lääkärin vastaanotolle. Hoitoa käytetään harkiten tiineille eläimille, eikä neuloja aseteta tulehtuneelle ihoalueelle tai kasvainten läheisyyteen.

Tarvittavien hoitokertojen määrä riippuu paljon hoidettavasta vaivasta, sen kroonisuudesta ja vakavuudesta, potilaan iästä ja yleisestä terveydentilasta sekä muista taustatekijöistä. Jotkut akuutit vaivat kuten lihasjännitykset saattavat laueta jo ensimmäisellä hoitokerralla, mutta kroonisempia sairauksia ja kiputiloja hoidettaessa vaaditaan useampi hoito. Monien vaikeampien ja kroonisten vaivojen ja kipujen hoidossa on hyvä sitoutua alussa 3-5 hoitokertaan melko tiiviillä aikavälillä. Alun tiiviimmän hoitojakson jälkeen voidaan hoitoja harventaa, minkä jälkeen niistä voidaan joko luopua kokonaan tai siirtyä ylläpitohoitoihin noin muutaman kuukauden välein tai puolivuosittain. Pyrkimyksenä on päästä mahdollisimman pitkään hoitoväliin, jolla potilas pysyy oireettomana. Mikäli kolmen tai viiden hoitokerran jälkeen ei ole havaittavissa merkkiä minkäänlaisesa oireiden helpottamisesta, ei hoitoa ole yleensä kannattavaa jatkaa – pienelle prosentille eläimistä ei akupunktiohoidoista ole hyötyä.

Yksi akupunktion hoitokerta kestää noin tunnin. Ensimmäisellä kerralla menee yleensä pisimpään. Juuri ennen akupunktiokäyntiä tulee välttää rankkaa rasitusta, ja hoidon jälkeisenä iltana on hyvä ottaa rauhallisesti. Osa koirista saattaa olla vielä seuraavana päivänä tavanomaista väsyneempiä, ennen kuin oireet helpottavat.

Akupunktiohoidot toistaiseksi tauolla, etsimme tekijää.

Ota yhteyttä tai tule paikan päällä tutustumaan!
Osoitteemme on Postikatu 10, Järvenpää, Apteekin korttelissa.
Katso täältä aukioloaikamme ja sijaintimme.

Haluatko pysyä ajan tasalla tarjouksista, koulutuksista ja tapahtumista? Tilaa uutiskirjeemme!

    Seuraa meitä:

    https://www.facebook.com/KoirienHyvinvointikeskus
    https://www.instagram.com/koirienhyvinvointikeskus/