Koirasi nautii ja hyötyy hieronnasta

Hieronta on termi, jota käytetään kuvaamaan tietynlaista pehmeitten kudosten käsittelyä, jonka tarkoitus on vaikuttaa hermo-, lihas- ja hengitysjärjestelmiin tai saada aikaan paikallinen tai yleinen vaikutus verenkiertoon ja imunestekiertoon.

Koirahieronnalla voidaan nopeuttaa trauman tai leikkauksen jälkeistä koiran kuntoutumista, auttaa urheilukoiraa parempiin suorituksiin ilman vammoja, tai helliä ja tuoda hyvää oloa kotikoiralle.

Yleisiä syitä koiran hieronnalle ovat lihaskireyksien ja -jännitysten vähentäminen, lihasten joustavuuden ylläpito ja lisääminen sekä voimantuoton palauttaminen. Hierottaessa lihas rentoutuu, verenkierto ja aineenvaihdunta tehostuu. Lihaksiin kertyneet kuona-aineet saadaan näin liikkeelle ja poistumaan lihaksista. Hieronta vähentää turvotusta ja kipua sekä ylläpitää lihasten elastisuutta ja kimmoisuutta, notkeutta ja koordinaatiota. Koiran liikkuminen helpottuu ja olo paranee.

Yllä mainittujen vaikutusten lisäksi voimme helpottaa lihaskramppeja ja vähentää sidekudoskiinnikkeiden muodostumista. Vaikutamme hieronnalla myös hermostoon, joka käsittelytavasta riippuen joko rentoutuu tai ärsyyntyy.

Suorituksen jälkeen hierottaessa kuona-aineet ja maitohapot poistuvat nopeammin lihaksista verenkiertoon ja koiran rasituksesta palautuminen nopeutuu. Näin voimme kisakoiran kanssa harjoitella tehokkaammin, saamme kilpailusuorituksista optimaalisia ja ennaltaehkäisemme myös lihasvammojen syntyä.

Hieronta on nykyisin tunnustettu myös kivunlievityksen menetelmänä. Hieroessa vapautuu endorfiineja, ja koiran kokema kipu lievittyy. Tuloksena on sekä fyysinen että psyykkinen rentoutuminen.

Jaa koirahieronta

hieronta

Tavallisimmin hieroja kohtaa – sekä ihmis- että eläinpuolella – hoidettavia, joilla on jokin tuki- ja liikuntaelimistön sairaus tai vaiva.

Ongelmat saattavat olla peräisin rasituksesta, johtua huonoista työasennoista, tai muuten väärästä tai yksipuolisesta lihaskuormituksesta. Niinpä siis myös yksipuolisesti ja vähäisesti liikkuvilla kotikoirillamme on lihaskireyksiä.

Tavallisin oire on kipu. Hieronnan kipua lievittävä vaikutus perustuu mm. kivun kokemista hillitsevään porttikontrolliteoriaan ja elimistön omien kipua lievittävien aineiden vapautumiseen.

Milloin koiran on syytä tulla hierontaan:

 • harrastus/kilpa/metsästys/työkoira
 • koira ontuu, on jäykkä tai kankea tai haluton liikkumaan
 • koira peitsaa tai on haluton hyppäämään
 • koiralla on jokin tuki- tai liikuntaelinsairaus (esimerkiksi nivelrikko tai spondyloosi)
 • koiralle on tehty jokin ortopedinen leikkaus
 • koira nuolee, rapsuttaa, kaluaa tai kirputtaa itseään toistuvasti
 • koira väistää jonkin alueen kosketusta
 • koiran käytös on jollain tavoin muuttunut, koira on apaattinen ja vetäytyvä tai jatkuvasti hermostunut

Hieronnan vasta-aiheet (kontraindikaatiot)

Hierontahoitoa emme voi antaa silloin, kun koiralla on esimerkiksi akuuttivaiheessa oleva trauma (lihasrevähdys, avohaava, ruhjevamma, luunmurtuma) tai virusten/bakteerien/sienten aiheuttama tulehdus, yleistulehdus tai hengitystie-infektio.

Mikäli epäilet koirallasi olevan jokin hierontaa estävä sairaus tai muu syy, tai koira on tiineenä, ole meihin yhteydessä etukäteen. Pohdimme yhdessä, onko hierontahoito mahdollista, tai hoidammeko koiraa jollain muulla mahdollisella hoitomuodolla, kuten esimerkiksi laserhoidolla, TENS/EMS -hoidolla tai Cryo -huippukylmähoidolla.

Mikäli koirallasi on jokin lääkitys, huomioi lääkkeen antoajat ja neuvottele meidän kanssamme etukäteen hieronnan ja lääkityksen oikeaoppisesta ajoittamisesta.

Hyvinvointikeskuksessa koiraasi hieroo aina ammattitutkinnon suorittanut koirahieroja, tai opiskelijatyönä koirahierojan näyttötutkintoon tähtäävä opiskelija.

Hoidamme kaikenikäisiä koiria, senioreita ja leikkauksesta kuntoutuvia koiria, kuin myös huippumenestyneitä kisakoiria, joiden täytyy olla erinomaisessa kunnossa suorituksiin. Tutustu palveluihimme ja soita, jos joku asia jäi askarruttamaan, ja haluat lisätietoa.

Ota yhteyttä tai tule paikan päälle tutustumaan!
Osoitteemme on Mannilantie 51, Järvenpää.
Katso täältä aukioloaikamme ja sijaintimme.

Haluatko pysyä ajan tasalla tarjouksista, koulutuksista ja tapahtumista? Tilaa uutiskirjeemme!

  Seuraa meitä:

  https://www.facebook.com/KoirienHyvinvointikeskus
  https://www.instagram.com/koirienhyvinvointikeskus/